Нудота: причини, симптоми та лікування

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Нудота – це стан, що проявляється у вигляді дискомфорту й тиску в горлі, ротовій порожнині, грудині, шлунку. Зазвичай вона супроводжується позивами до блювання, але не завжди до нього призводить. Ця проблема може виникати як реакція на певні подразники, або вказувати на серйозні захворювання. Тому якщо нудота повторюється часто, варто звернутися до лікаря, щоб з’ясувати й усунути її причини.

Навігація по сторінці:

Як проявляється нудота

Людина в цьому стані відчуває дискомфорт, важкість і тиск у ділянці глотки та заглоткового простору. Інколи це супроводжується спазмами шлунку й діафрагми та болем. Також може відчуватися ком або стороннє тіло у горлі.

Нудота – причини виникнення

Найчастіше людину починає нудити на тлі інтоксикацію – через сильне зневоднення та порушення балансу електролітів в крові. Це може бути пов’язано з харчовим отруєнням, вживання алкоголю або наркотичних речовин, інфекційними хворобами (наприклад, на тлі грипу або ротавірусної інфекції), прийманням сильнодіючих медикаментів. Також серед поширених причин нудоти називають:

  • патології шлунково-кишкового тракту – гастрит, панкреатит, холецистит, виразкова хвороба тощо;
  • порушення роботи нервової системи;
  • захворювання внутрішнього вуха – лабіринтит, хвороба Меньєра, неврит вестибулярного нерву;
  • ранні терміни вагітності;
  • гострий стрес – у цьому разі людину може турбувати психогенна нудота.

Окрім цього, інколи в нудоти можуть бути неочевидні причини, зокрема, новоутворення. І якщо ігнорувати цей симптом, наслідки можуть бути доволі серйозними.

Нудота та рак горла

Інколи нудоту можуть провокувати травми та пухлини, зокрема, злоякісні. По-перше, новоутворення, що вражає глотку або гортань, у міру розростання здавлює тканини органу, викликаючи фізичний дискомфорт і відчуття стороннього тілі в горлі. Це може спровокувати нудоту. До того ж, на запущених стадіях пухлина призводить до постійної інтоксикації організму, від чого час від часу може нудити. І якщо вчасно не виявити й не вилікувати рак горла, то патологія становить загрозу для життя людини.

Можливі наслідки

Незалежно від причин, нудота, що повторюється часто, потребує консультації лікаря. Адже без правильного лікування розвиток захворювань, що провокують цей симптом, може призвести до важких ускладнень. До того ж, часті позиви до блювання можуть становити фізичну небезпеку, особливо якщо це нудота в дитини. Є ризик, що малюк може захлинутися блювотним масами.

Діагностика та лікування нудоти

Щоб позбутися цієї неприємною проблеми, треба з’ясувати її причину. Пацієнту можуть призначити ендоскопію шлунку, УЗД черевної порожнини, вестибулометрію, КТ, МРТ та інші обстеження. Якщо є підозра на пухлинні процеси в горлі, то проводиться фаринго- та ларингоскопія. На підставі результатів обстеження лікар призначає індивідуальну терапію.

Як швидко позбутися нудоти в домашніх умовах? Треба глибоко дихати й пити більше води. Якщо є позиви до блювання – не стримуйтесь. Також якщо вам відомо, що проблема пов’язана з отруєнням – спробуйте прийняти сорбент.

Профілактика

Головний спосіб уникнути цього симптому – це підтримка нормального водно-електролітного балансу. Для цього рекомендується пити більше води, збалансовано харчуватись, відмовитись від шкідливих звичок, захищатись від інфекцій. Також варто проходити профілактичні обстеження 1-2 рази на рік.

Запис на консультацію

    Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
    admin