Як перемогти депресію після операції на гортані

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Скажіть ні депресії! Життя після видалення гортані може бути яскравим і насиченим. Розповідаємо, чому розвивається депресія після ларингектомії, і як її уникнути. Дізнайтеся, чим ми можемо допомогти в цій ситуації!

Навігація по сторінці:

Рак і депресія тісно пов’язані. Коли людина дізнається про смертельний діагноз – грунт вибивається у неї з-під ніг. Але найстрашніше, що депресія при раку може затягнутися на довгий період.

Один з діагнозом, з яким тісно межує депресія – рак горла і гортані. Коли він виявлений, пацієнту призначається ларингектомія – операція з видалення гортані. Обсяги втручання залежать від ступеня раку. Комусь роблять часткову резекцію, а хтось після операції змушений жити без голосу. При цьому звичне спілкування більше неможливо – доводиться шукати альтернативні способи, щоб розмовляти.

Тож не дивно, що у людей, які перенесли цю операцію, розвиваються психічні розлади. Але якщо до неї правильно підготуватися, то можна уникнути депресії.

Як морально підготуватися до операції на горлі

У багатьох пацієнтів, які дізнаються про свій діагноз, починається депресія перед операцією. Їм здається, що життя скінчилося, і не варто за нього чіплятися. В результаті вони не хочуть йти на операцію, відкладають її або зовсім відмовляються. Це шлях в нікуди. Розповідаємо, що можна зробити замість цього.

1 – прийняти ситуацію

Рак – смертельна хвороба, але вона лікується. І чим раніше звернутися за допомогою, тим вище шанси на одужання. Важливо прийняти, що операція необхідна, і життя після неї буде іншим. А далі – сміливо віддати себе в руки лікарів.

2 – продумати план після операції

У багатьох хворих з раком гортані є загальна проблема. Вони не уявляють собі життя після операції. Їм здається, що далі повний морок і соціальна ізоляція. Насправді, все не так. Потрібно більше читати, про те, як живуть люди з трахеостомою, які є варіанти реабілітації голосу, нюху, смаку. Це допоможе зрозуміти, що після ларингектомії є життя, і воно може бути яскравим.

Почуття і симптоми, які можуть з’явитися у хворих

Люди, у яких трапляються порушення психічного стану після операції на гортані страждають від фантомних болей і депресії.

Фантомні болі

Горло може боліти і здавлювати. Часом здається, що гортань набрякає. Але це ілюзія, адже гортань видалена. Це називається фантомні болі і трапляється з багатьма, хто пережив ампутацію кінцівок і органів.

Депресія

Коли у людини розвивається депресія, симптоми такі:

  • поганий настрій
  • загальмованість думок
  • сплутаність свідомості
  • пригніченість і туга
  • байдужість до людей, подій і всього, що раніше приносило радість
  • напади паніки, плачу, страху
  • неуважність і забудькуватість
  • повільність
  • проблеми зі сном
  • заціпеніння і ступор
  • суїцидальні настрої

Помітивши ознаки депресії, потрібно терміново вжити заходів – інакше все тільки погіршиться.

Шляхи подолання депресії

Як вийти з депресії? Самостійно навряд чи вийде. Якщо це дійсно клінічна депресія, лікувати її повинен фахівець. При легких розладах звертаються до психотерапевта, при важких – до психіатра. Лікар ознайомиться з анамнезом і визначиться з методом лікування.

Не варто забувати, що людині, котра пережила рак, потрібна психосоціальна підтримка. Тому бажано, щоб близькі були поруч, пропонували допомогу, доглядали за хворим.

Ще одна порада, як позбутися від депресії: потрібно подумати про реабілітацію голосу. Більшість пацієнтів «розклеюються» через те, що не можуть спілкуватися, як раніше. Тому якщо після ларингектомії розвинулася депресія, голосоутворюючий апарат може допомогти.

Як електрогортань полегшує життя після ларингектомії

Електрогортань – сучасний електроакустичний прилад, який генерує звук з механічних коливань. Пристрій замінює людям, які втратили голосові зв’язки, природний голос. Якщо електрогортань купити відразу після операції, пацієнт швидко відновиться і повернеться до звичного життя. Ризик депресії скорочується.

Голосоутворюючий апарат купити варто не тільки людям, які перенесли ларингектомії. Він незамінний для всіх, хто з різних причин не може говорити: перенапружив зв’язки, переніс важкі захворювання гортані, травми і т. д.

Де і хто допоможе обрати голосоутворюючий апарат

Якщо вас цікавить голосоутворюючий апарат, купити в Києві його можна в нашому центрі. Тут пропонується широкий асортимент моделей різних цінових сегментів. Наші фахівці допоможуть вам підібрати електрогортань, ціна і характеристики якої вас влаштують.

Відгуки лікарів і пацієнтів про післяопераційний стані

Лікарі відзначають, що більшість пацієнтів, які починали реабілітацію голосу відразу після операції, переживали видалення гортані легше. Депресія у них або не розвивалася, або проходила в легкій формі і швидко лікувалася.

Запис на консультацію

    Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
    admin