Рак горла: запитання й відповіді

Want create site? Find Free WordPress Themes and plugins.

Відповідаємо на питання:

  • Як виглядає і проявляється рак горла?
  • Чи потрібно кидати курити при раку горла?
  • Чи можна вилікувати рак горла і як це зробити?
  • Як проходить відновлення після раку горла
  • І багато інших

Рак горла – небезпечна хвороба, яка може призвести до серйозних наслідків. Ділимося відповідями на типові запитання про нього.

Навігація по сторінці:

Що таке рак горла?

Рак горла – це злоякісний пухлинний процес в області глотки або гортані. Швидко зростає і агресивно метастазує, вражаючи сусідні органи і структури. Це досить поширена патологія серед онкологічних процесів ЛОР-органів.

Рак горла – як він виглядає?

Пухлину можна помітити неозброєним оком, якщо вона розташована у глотці або верхньому відділі гортані. Як виглядає рак горла? Це вузлик червоного кольору, нерідко у вигляді виразки, що кровоточить. Пухлина має нерівні краї і горбисту текстуру.

Якщо вражені середні і нижні відділи гортані, у людини крізь шкіру може проступати припухлість на шиї. Вона розташовується по центру, або з однієї зі сторін, створюючи помітну асиметрію. Як правило, це проявляється на пізніх стадіях, коли пухлина сильно розростається. Якщо вас цікавлять подробиці, як виглядає рак горла, фото допоможуть розібратися.

Перші ознаки раку горла

На ранніх етапах хвороба може не проявлятися. І все ж є перші симптоми раку горла, на які варто звернути увагу:

  • Охриплість і першіння в горлі
  • Зміна голосу – він стає грубішим
  • Труднощі з ковтанням
  • Відчуття в горлі грудки або стороннього тіла
  • гучне дихання
  • Сухий кашель, який не знімається Муколитики
  • задишка
  • Біль в горлі, що віддає у вуха
  • Збільшення шийних лімфовузлів

Як проявляється рак горла на більш пізніх стадіях? Симптоматика посилюється, додається кровохаркання, голос може зовсім пропасти. Людина різко втрачає вагу, відчуває слабкість і млявість.

Які стадії раку горла?

Хвороба протікає в 4 стадії:
1 – пухлина зачіпає тільки слизову оболонку або підслизові шар, що не порушує голосових і ковтальних функцій.
2 – процес виходить за межі підслизового шару, обмежуючи рухливість голосових зв’язок.
3 – метастази вражають прилеглі лімфовузли і тканини сусідніх органів.
Рак горла 4 стадії – запущений пухлинний процес, який поширюється на далекі органи.

Як поширюється рак горла?

Механізм поширення пухлини залежить від її локалізації. Якщо вона розташована в верхніх відділах горла, то з часом вражає тканини ротової порожнини. При розташуванні в середніх і нижніх відділах гортані уражаються тканини стравоходу. Також метастази завжди поширюються в шийні лімфовузли.

Чи зможу я нормально говорити після операції на горлі?

Щоб відповісти на це питання, потрібна консультація отоларинголога і детальний огляд. Обсяги втручання залежать від розташування, розмірів і стадії розвитку пухлини. Якщо злоякісний процес виявлений в початковій стадії і не зачіпає голосові зв’язки – швидше за все, ви зможете говорити після операції.

При запущених процесах в більшості випадків доводиться видаляти гортань повністю. Людина втрачає свій природний голос, але при бажанні може спілкуватися альтернативними способами. Це може бути жестова мова, стравохідний голос, голосоутворюючий апарат або імплантація.

Чи зможу я нормально ковтати після операції?

Щоб вилікувати рак, горло часто доводиться «перекроювати» заново. Тому в перший час після операції людині складно є звичним способом. Але після реабілітації здатність ковтати повертається. Щоб зрозуміти, як проходить відновлення ковтальної функції, можна почитати відгуки інших пацієнтів.

Чи можна вилікувати рак горла?

Сьогодні рак горла лікується, хоча і вважається, що це важко виліковна хвороба. Успіх лікування залежить від того, на якій стадії захворювання виявлена ​​пухлина. Чим раніше це сталося, тим вище шанси на виживання і повне зцілення.

Якщо у мене рак горла, обов’язково кидати курити?

Так. Саме куріння вважається одним з найсильніших чинників, що призводять до розвитку раку горла. Якщо продовжувати палити після постановки діагнозу, хвороба швидше прогресує і складніше піддається лікуванню. До того ж можуть утворитися злоякісні пухлини в інших структурах дихальних шляхів.

Чи проводяться дослідження з лікування раку горла, і як в них взяти участь?

В інтернеті є багато інформації про дослідження різних типів раку. Можна ознайомитися з їх результатами і навіть стати учасником. У цьому випадку лікування буде для вас безкоштовним, оскільки ви допомагаєте науці. Але важливо розуміти, що воно експериментальне, і гарантії ефективності ніхто не дає.
Детальніше з проведеними клінічними дослідженнями можна ознайомитися на сайті державного експертного центру МОЗ України. Також ви можете проконсультуватися з лікарем – він підкаже, чи є дослідження, що підходить для вас, і як взяти участь.

Який термін реабілітації після операції на горлі?

Термін відновлення залежить від ступеня раку і особливостей лікування. Він може займати від декількох тижнів до декількох місяців. На початковому етапі лікування головне – звільнити людину від тягаря пухлини, а потім вже займатися його реабілітацією.
Якщо новоутворення невеликих розмірів і виявлено на ранній стадії, відновлення займає близько 3 тижнів. При видаленні пухлин великих розмірів і подальшої променевої і хіміотерапії реабілітація затягується на місяці. Це обумовлено тим, що пацієнтові доводиться заново вчитися дихати, є, говорити.

Скільки живуть з раком горла?

Все залежить від того, на якій стадії поставлений діагноз рак горла. При 1-2 стадії 5-річна виживаність становить 50%. На 3 стадії ця цифра знижується до 30%. З 4 стадією більшість пацієнтів помирає в перший рік після виявлення, 5-річний рубіж перетинають лише 15%. Чому так відбувається? Справа в тому, що онкологічний процес вже не обмежується однією гортанню, вражає життєво важливі органи – печінку, легені і т д.

Вартість лікування раку горла

При діагнозі рак горла лікування для кожного пацієнта складають індивідуально. Тому чітко встановленої ціни немає – все потрібно прораховувати. Вартість залежить від обсягів видалення в ході операції, необхідності додаткових заходів – хімічної та променевої терапії. Щоб дізнатися приблизну ціну, запишіться на прийом до отоларинголога.

Запис на консультацію

    Did you find apk for android? You can find new Free Android Games and apps.
    admin