Реабілітація почуттів

Ключова інформація

  1. Людям, які перенесли ларингектомію, доводиться заново вчитися їсти, говорити, дихати. Також їм необхідно відновити почуття нюху при трахеостомії і знову знайти смакові відчуття.
  2. На сьогоднішній день розроблено чимало ефективних методик реабілітації почуттів - «ввічливе позіхання», техніка проб повітря на смак і інші.
  3. Освоївши способи відновлення почуттів, пацієнти з трахеостомою зможуть повернути собі якість життя і знову отримувати задоволення від приємних смаків і запахів.
  4. Консультанти нашого центру завжди готові відповісти на ваші питання і детально розповісти про техніки реабілітації почуттів.
  5. Також у нас можна придбати аксесуари для трахеостоми, щоб зробити життя з нею комфортніше.

Хто сказав, що після ларінгектомії приємні відчуття від смаків і запахів залишаються в минулому? Сьогодні це більше не проблема, адже є багато ефективних методик відновлення здатності нюхати і відчувати смаки!

Навігація по сторінці :

Особливості життя з трахеостомою

У людей з віддаленою гортанню процес дихання здійснюється не через ніс, а за допомогою спеціальної трубки в шиї, яка поставляє повітря прямо в трахею. Через це втрачається здатність до нюху. Неможливість відчувати запахи для багатьох стає стресом. Адже вони означають в нашому житті набагато більше, ніж здається. Разом з цим притупляються і смакові відчуття. Це заважає відчувати повноту життя, насолоджуючись смачною їжею і прекрасними ароматами, які є в світі. На щастя, це можна виправити за допомогою ефективних сучасних методик!

Техніка «ввічливого позіхання»

Коли людина дихає через трахеостому, повітря потрапляє відразу в трахею через спеціальний отвір. Для того, щоб відчути запахи, потрібно примудритися і пропустити його через ніс. Для цього розроблена спеціальна методика «ввічливого позіхання»:

  1. Втягніть повітря через рот і закрийте його
  2. Щільно смикнув губи, опустіть нижню щелепу - начебто намагаєтеся з закритим ротом проговорити звук «О»
  3. Різко піднімайте щелепу, але не змикайте зуби повністю
  4. Повторіть ці рухи кілька разів
  5. У ротовій порожнині утворюється вакуум, який дозволить повітрю потрапити в ніс

Техніка «пробуємо повітря на смак»

Навіть при повному видаленні гортані можлива успішна реабілітація нюху, і смакові відчуття можуть відновитися, якщо використовувати дану методику. Для цього потрібно захоплювати його ротом і намагатися видихати через ніс, прикривши рукою трахеостому. Цей спосіб працює, якщо у канюлі є фонаційні отвори. Також корисні будуть такі прийоми:

  • Енергійне жування в процесі їжі
  • Експерименти біля вентилятора з можливістю регулювати потоки повітря
  • Прийом гарячої їжі - пар від неї потрапляє в ніс

Найбільш продуктивним способом відчути запахи є спеціальна трубка, яка з'єднує трахеостому і рот. З її допомогою можна вдихати через ніс, як зазвичай - і нюх в цей момент працює.

Поверніть собі смак до життя!

За допомогою спеціальних вправ можна пройти успішну реабілітацію почуттів і знову навчитися отримувати задоволення від оточуючих ароматів і смачних страв. Консультанти нашого центру розкажуть вам про ефективні методики, дадуть відповідь на питання, що цікавлять. Крім цього з ними можна обговорити відновлення інших функцій організму після ларінгектомії - наприклад, голосової. На нашому сайті продаються якісні аксесуари для трахеостоми і голосоутворювальні апарати. З їх допомогою ви повернетеся до повноцінного життя!

Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі лор-центру за номером телефону: (067) 239-69-18

Запис на консультацію