Ключова інформація
- Для успішного одужання вкрай важливо збалансоване харчування при раку горла. Грамотно складений раціон прискорить зростання здорових клітин, зміцнить імунітет і захистить організм від інфекції.
- Звертайте увагу не тільки підбору корисних продуктів, але і їх обробці, щоб уникнути травмування та інфікування післяопераційних ран.
- Хворим слід повністю відмовитися від шкідливих звичок – куріння і вживання алкоголю.
- Детальніше про складання дієти можна дізнатися, звернувшись за консультацією до наших фахівців.
- Також на нашому сайті можна купити корисні товари для трахеостоми, голосоутворювальні апарати і багато іншого.
Не знаєте, як підібрати раціон при раку горла? Зверніться до наших консультантів за допомогою! Правильне харчування прискорити одужання і допоможе виключити ризик рецидиву.
Особливості харчування хворих на рак гортані
Щоб лікування просувалося швидко і було успішним, важливо приділити увагу раціону. Ослаблений раком організм потребує поживних речовин, які б стимулювали зростання здорових клітин. Також не слід забувати, що під час хвороби з нього вимиваються мікроелементи, внаслідок чого послаблюється імунітет. Тому потрібно дотримуватися певних правил:
- Прийом їжі невеликими порціями 4-5 разів на день
- Ретельна підготовка їжі перед вживанням – дезінфекція, подрібнення, доведення до оптимальної температури (занадто гаряче і холодне їсти шкідливо)
- Збільшення кількості рідини, що вживається – до 1,5 літрів на добу
- Складання раціону з корисних продуктів
- Виключення алкоголю
- Відмова від цигарок
Що рекомендується їсти при раку горла
Дієта при раку гортані складається з наступних продуктів і страв:
- Супи – переважно рідкої консистенції, можна з вермішеллю
- Овочі сімейства хрестоцвітних – брокколі, цвітна і білокачанна капуста, крес-салат, брюссельська капуста, ці продукти блокують розмноження ракових клітин за рахунок індолів, які в них містяться, для максимального ефекту бажано вживати їх у сирому вигляді
- Соєві продукти – знижують шкідливий вплив радіоактивного випромінювання
- Фрукти – цитрусові, яблука, вишні, підвищують імунітет
- Цибуля, часник і хрін – допомагають виводити з організму токсини
- Волоські горіхи і мигдаль – вбивають ракові клітини
- М’ясо і риба, приготовані на пару – дають необхідну організму дозу білка
- Морська капуста та інші водорості – мають антиоксидантну дію, покращують роботу щитовидної залози, нормалізують рівень цукру в крові, виводять канцерогени
- Томати – пригнічують розвиток ракових клітин
- Кисломолочні продукти – зміцнюють імунітет
- Японські і китайські деревні гриби
- Свіжовижаті соки
- Мед
Правильно складена дієта при раку горла допоможе активізувати природні сили організму в боротьбі з хворобою.
Що рекомендують додатково ввести в раціон?
Крім основних продуктів, корисні будуть різні добавки:
- Куркума
- Оливкова олія
- Насіння соняшнику, гарбуза, льону, кунжуту
- Ягоди обліпихи
- Зелений чай
Як бачите, харчування при раку горла може бути смачним і різноманітним, особливо якщо творчо підійти до питання. Головне – ретельно обробляти і подрібнювати їжу.
Протипоказання
Пацієнтам, у яких діагностували це захворювання, слід виключити з раціону:
- Смажену їжу
- Жирні продукти
- Гостре й солоне
- Мариновані овочі
- Консервацію
- Копченості
- Алкоголь
- Цукор і борошняні вироби
- Прянощі
- Маргарин
Не менш важливо дотримуватися температурного режиму харчування. Занадто гаряча їжа може бути шкідливою і стимулювати зростання ракових клітин. Також не варто піддавати гортань стресу крижаними напоями, морозивом та іншими холодними продуктами. Їжа повинна бути середньої температури.
Залишилися питання з приводу харчування при раку горла? Наші фахівці дадуть відповідь на них, надавши детальну консультацію. Допоможуть індивідуально скласти раціон з урахуванням ваших особливостей організму і побажань. Також у нас можна придбати аксесуари для трахеостоми та інші товари для пацієнтів, які перенесли ларингектомію.
Детальну інформацію можна отримати в колл-центрі лор-центру за номером телефону: (067) 239-69-18